Restaurering av Storkyrkan i Stockholm

Storkyrkan ligger i Stockholms fasjonable Gamla Stan (gamlebyen) og er byens eldste kirke med en historie som går tilbake til 1306. Dens betydning for Sveriges arv er meget stor. Utseendet til denne kirken fra det 14. århundre har endret seg etter hvert som tiden har utviklet seg, med store modifikasjoner foretatt i den overdådige barokkperioden. For å gjenopprette Storkyrkan til det opprinnelige eksteriøret var det avgjørende å velge tikomstløsninger som gjorde det mulig å utføre restaureringsarbeidet så sømløst som mulig. Som ekspert på sitt felt var HAKI godt rustet til å takle denne spesielle utfordringen.

HAKI benytter BIM-verktøyet sitt

I dette prosjektet vil hele kirkens fasade, tak, tårn og spir bli restaurert, ettersom Storkyrkans emblematiske kobbertak over tid har falmet etter å ha blitt utsatt for Sveriges harde vintervær.

For å sikre at dette sensitive byggearbeidet kan ferdigstilles i tide og til den budsjetterte kostnaden uten å gå på bekostning av sikkerheten, samarbeider HAKI med stillasspesialisten Sydställningar. Sammen leverte de midlertidige adkomstløsninger av høy kvalitet. Som pioner innen teknologi i stillasbransjen benytter HAKI BIM-verktøyet sitt for å oppnå 360 graders synlighet for den utfordrende konstruksjonen. Dette verktøyet gjør det mulig for HAKI å produsere en virtuell kopi av Storkyrkans eksteriør, slik at ingeniørene kan utarbeide en as-is-tegning som vil gi 95 % nøyaktighet på materialleveransen.

Dataene er lagret i skyen

HAKIs tegnere brukte et punktsky-system for å produsere rådata fra 3D-skanningen av Storkyrkan. Ettersom dataene er lagret i skyen, kan de enkelt importeres og lastes opp i HAKI BIM for å gi et helhetlig og skalerbart bilde av konstruksjonen. HAKI BIM er HAKIs egenutviklede plugin til Autodesk Revit.

Nøyaktigheten og detaljnivået som 3D BIM-modellen har, vil gjøre stillaskonstruksjonen langt enklere og sikrere å installere for Sydställningars team. Kirkens alder og den enorme størrelsen, for ikke å snakke om de intrikate og ujevne detaljene i eksteriøret, betyr at det ville bli svært vanskelig å oppnå ønsket resultat uten bruk av teknologi. En ekstra utfordring er Storkyrkans beliggenhet og prosjektets budsjettbegrensninger. Den ligger midt i en travel by med trange middelaldergater som gjør det vanskelig å installere stillasene innenfor ønsket tidsramme. 3D-modellen av Storkyrkans stillaskonstruksjon forbedrer både tiden og kvaliteten på installasjonen.

– Sebastian Moa, VDC-ingeniør HAKI

HAKI_3D_Storkyrkan.jpg

 

 

HAKI Universal och HAKI 750-lösningar

HAKI Universal stillassystem, en sikker, rask og lett løsning, vil bli benyttet rundt bygningskroppen til kirken, mens HAKIs lette 750-taksystem omslutter tårnet.

Det blir et lite taksystem, men på grunn av Storkyrkans høyde måtte vi bruke en løsning som ville takle vindbelastningene og til og med snø de neste månedene. Både HAKI Universal- og 750-taksystemet er allsidige og fleksible og enkle å tilpasse til en konstruksjon som ikke er rett. HAKI Universal-løsningen har minimalt med komponenter, slik at den komplekse bygningen får en enkel stillaskonstruksjon

– Sebastian Moa, VDC-ingeniør HAKI

Restaureringen av tårnet på Storkyrkan

Med restaureringen av sørsiden av kirken ferdigstilt nå, vil neste fase i prosjektet være tårnet på Storkyrkan. Her vil HAKIs 750 taksystem komme til sin rett og forventes å være på plass i inntil åtte måneder når restaureringsarbeidet begynner i desember 2020. HAKI vil regelmessig vedlikeholde og overvåke løsningen slik at den fungerer som forutsatt i hele restaureringsperioden, og vil skape et trygt arbeidsmiljø for prosjektenes restaureringsteam selv i store høyder.

Dette er en milepæl for HAKI; å kunne benytte stillasløsninger av ypperste kvalitet sammen med den markedsledende BIM-teknologien. Dette vil sikre at Storkyrkans delikate restaurering kan være helt sikker og effektiv, og bringe et landemerke i Stockholm tilbake til sin opprinnelige prakt.

 

Storkyrkan-Haki-6995.jpg