Sikring av Johanneskirken i Bergen

Bergen Stillas har tatt fatt på et av sine hittil største prosjekter - Johanneskirken som er i ferd med å smuldre opp og falle fra hverandre. Med sine 61 meter over bakken er kirken Bergens tredje høyeste bygning. Men det er ikke bare alderen og høyden som gjør kirken unik, den har også en ganske spesiell form. Bergen Stillas nåværende fokus har vært å sikre kirken med et spesialtilpasset stillas.

Landemerke med en ganske spesiell form

Bergen Stillas har tatt fatt på et av sine hittil største prosjekter - Johanneskirken i Bergen. Kirken ble tegnet av arkitekt Herman Major Backer i nygotisk stil og sto ferdig i 1894, og er i dag et av Bergens mest gjenkjennelige landemerker med utsikt over vestkystbyen.

Med sine 61 meter over bakken er kirken Bergens tredje høyeste bygning. Men det er ikke bare alderen og høyden som gjør kirken unik. Den har også en ganske spesiell form. Kirkens søyler gjør geometrien nærmest pyramideformet, bredere i bunnen og smalere hele veien opp til klokketårnet. Fredrik Larsen fra Bergen Stillas kommenterer det utfordrende prosjektet.

- For å bygge et spesialtilpasset stillas måtte vi lage en 3D-tegning og et konsept for stillaset basert på tegninger som besto av mange mindre deler med nøyaktige mål. Kirkens unike form og høyde bød på en del utfordringer underveis, og som du sikkert skjønner, var det svært viktig å gjøre alt riktig fra starten av.

Sikre bygningen med stillas

Bergen Stillas nåværende fokus har vært å sikre kirken som er i ferd med å smuldre opp og falle fra hverandre. Vedlikeholdet av Johanneskirken har vært forsømt over mange år, men skadene har også blitt fremskyndet av klimaet i Bergen, som har en tine-og-fryse-syklus på én og samme dag. Steinen mettes med vann, og når frosten kommer, sprenges den. 

Første skritt er derfor å ta sikkerheten på alvor og sikre bygningen med stillas. Kirken vil være åpen som vanlig for publikum, og med tanke på alle besøkende er inngangspartiet pakket inn og sikret på alle kanter. Senere når finansieringen er på plass, er det planlagt en totalrenovering, både utvendig og innvendig. Det kan imidlertid ta 3-5 år før det blir aktuelt. Da må Bergen Stillas bygge stillasene enda høyere. 

Fredrik Larsen er stolt over at selskapet ble tildelt det prestisjetunge prosjektet, og påpeker at nøkkelen til å finne den rette løsningen har vært hjelpen fra HAKI.

- Dette er et landemerke som alle kjenner til og som alle bergensere kan se. Å være med på å bevare det gjør oss veldig stolte. En nøkkel til å finne den beste løsningen under prosjektet var hjelpen vi fikk fra den tekniske supporten hos HAKI. Deres erfaring og kunnskap er uvurderlig, og når du trenger å ta en rask og riktig beslutning, er de bare en telefon unna!